Cynk – jeden z najsilniejszych pierwiastków antywirusowych

W poniższym filmie lekarz – dr Marek Skoczylas przedstawia znaczenie cynku (Zn) i jego rolę w profilaktyce i leczeniu chorób wirusowych w tym tej ostatnio najbardziej medialnej, zwanej COVID-19. Dr Skoczylas podaje publikacje naukowe które potwierdzają to co mówi.

Z filmu dowiadujemy się m.in, że 2 najważniejsze funkcje cynku to:
– hamowanie syntezy materiału genetycznego wirusa, co hamuje namnażanie się wirusa
– umożliwienie komunikacji między komórkami naszego układu immunologicznego dzięki czemu ich praca jest lepiej skoordynowana, dokładniejsza i bardziej precyzyjna i wtedy komórki układu odpornościowego lepiej radzą sobie z wszelkimi patogenami.

Rola cynku w odporności na choroby układu oddechowego

Badania naukowe wskazują, że 20 mg Zn dziennie przyspiesza wyleczenie z zapalenia płuc u dzieci. Zn poprawiał oddychanie, natlenienie płuc. U pacjentów z COVID-19 leczonych w szpitalu stosowano ZnSO4. Dzięki temu wypisywano ich wcześniej do domu, zmniejszała się konieczność wentylacji, współczynnik śmiertelności też się zmniejszał, mniej pacjentów trafiało na OIOM. Badanie to udowodniło, że Zn odgrywa bardzo ważną rolę w zakresie wirusowych chorób układu oddechowego.
Jonofory – są to substancje przenoszące jony cynku do komórek. Bez nich Zn nie będzie działał, bo normalnie proces przenoszenia jonów Zn bez jonoforów zachodzi w organizmie bardzo wolno. W infekcji wirusowej musimy więc zastosować jonofory, aby to znacznie przyspieszyć.
W szpitalu stosują syntetyczne jonofory jak hydroksychlorochina – normalnie niedostępna i nienaturalna dla organizmu.
Naturalne i łatwo dostępne jonofory to kwercetyna i galusan epigalokatechniny. Kwercetyna jest w cebuli, orzechach, jabłkach, jagodach, winogronach, pomidorach.
Galusan epigalokatechiny bardzo obficie wystepuje w zielonej herbacie (ok. 1/3 suchej masy wysuszonej zielonej herbaty).
Kwercetyna oprócz przenoszenia jonów cynku do komórek sama ma silny potencjał antywirusowy – hamuje namnażanie się wielu wirusów, w tym grypy.
Galusan epigalokatechiny też jest silnym inhibitorem wirusów – oddziałuje nie tylko na szerokie spektrum wirusów, ale jest w stanie przenikać do niemal każdej tkanki naszego organizmu.

Dawkowanie kwercetyny i galusanu epigalokatechiny – przyjęło się uważać, że do 500 mg kwercetyny i do 400 mg galusanu epigalokatechiny jest dawką powszechnie uważaną za bezpieczną w stosowaniu.

Zn zapobiega też nowotworom i wspomaga ich leczenie (np. białaczka).

Dawkowanie cynku profilaktycznie na wzmocnienie odporności – normalnie jest to dawka 15 mg na dobę, można brać maksymalnie do 40 mg na dobę.

W przypadku chorób wirusowych dawki Zn mogą być znacznie wyższe niż przy profilaktyce i mogą sięgać nawet do 100 mg na dobę – np. WZW typu C. Zn jest bardzo ważny w walce z wirusami. Średnia dawka w przypadku chorób wirusowych wynosi 50 mg na dobę.

Cynk znajduje się w: fasoli, pieczarkach, boczniakach, pestkach dyni, ziarnach sezamu, roślinach strączkowych.
Białko zwierzęce zwiększa wchłaniania cynku.

Suplementy cynku należy zawsze popijać szklanką wody. Jeżeli w trakcie przyjmowania cynku wystąpią problemy żołądkowo-jelitowe należy przyjmować cynk po posiłku.
W trakcie suplementacji Zn należy unikać pokarmów bogatych w wapń oraz w fosfor, bo może to utrudniać organizmowi wchłanianie cynku.
Zn ze źródeł zwierzęcych jest łatwiej dostępny niż ze źródeł roślinnych.

Żeby zwiększyć wyraźnie odporność po 60-ce można to zrobić przyjmując cynk z suplementów diety lub spożywając cynk z produktów spożywczych, które go zawierają.
Ustalono, że prawidłowy poziom cynku przez całe życie spowalnia zanik grasicy, w której dojrzewają komórki naszego układu odpornościowego (przeciwciała). Zanik ten od 24 roku życia jest procesem naturalnym i nieuniknionym.

3 myśli na temat “Cynk – jeden z najsilniejszych pierwiastków antywirusowych”

  1. Leczylam sie babka lancetowata jak nasi przodkowie przez tysiaclecia. Potem sie dowiedzialam ze zawiera cynk 😉. No i cebula czyli kwercetyna. Jednak nasi przodkowie byli genialni. Ponoc przypalona czerwona cebula to bardzo silny srodek przeciwwirusowy.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: