Miód żywi i leczy

Często słychać tak od lekarzy jak i z innych źródeł rzekomo naukowych, że miód to cukier i nie powinno się go dużo jeść, bo można dostać cukrzycy. To jest kłamstwo lub jak kto woli bzdura. Ci co tak twierdzą nie biorą pod uwagę faktu, że glukoza i fruktoza w miodzie to nie to samo co glukoza i fruktoza w postaci białego cukru czyli sacharozy. Są między nimi zasadnicze różnice wpływające na to że miód jest zdrowy a biały cukier szkodliwy.

Pierwsza zasadnicza różnica jest taka, że oprócz glukozy i fruktozy w miodzie jest wiele mikroelementów, biopierwiastków i nieco witamin oraz enzymy, które organizm wykorzystuje do strawienia cukru z miodu. W ten sposób nie musi zużywać własnych zasobów witamin i enzymów aby strawić cukier z miodu i przerobić go na energię.

Druga różnica polega zaś na tym że w miodzie glukoza i fruktoza są w stanie wolnym, zaś w sacharozie (białym cukrze) są one połączone wiązaniem glikozydowym. W związku z tym aby móc strawić sacharozę organizm musi najpierw użyć swoich enzymów, aby rozłożyć to wiązanie glikozydowe. Dopiero wtedy powstanie glukoza i fruktoza w stanie wolnym.

To wszystko wpływa na zupełnie inny metabolizm miodu i sacharozy. Miód już w starożytności był uważany za wspaniały pokarm i lek. Dziś także miód stosuje się do leczenia chorób, w tym także cukrzycy. Poniżej zdjęcia artykułu o miodzie autorstwa prof. Michała Tombaka ze „Zdrowia bez leków” z grudnia 2023 r.

oplus_32
oplus_32

2 myśli na temat “Miód żywi i leczy”

  1. Jest zdrowy i daje energie. Ostatnio jadłem orzechy włoskie z miodem. Trenuję, więc widać mój organizm domagał się, abym sobie taką przekąskę przygotował. W tamtym czasie miałem wyczerpujący trening i czułem, że miód może mi pomóc stanąć na nogi.

    Polubienie

  2. Z miodem należy uważać ponieważ ponieważ może uczulać, znam takie przypadki. Jest tym bardziej wskazany dla osób , które mogą go przyjmować. Dla mnie jest za słodki. Bujdą na resorach jest gdy ktoś mówi że od cukru można dostać cukrzycy.

    Polubienie

Dodaj komentarz